Drie tips voor een betere core stability

Wat is core stability?
Core stability wordt ook wel rompstabiliteit genoemd. Dit is de mate waarin jij de romp kunt stabiliseren tijdens het trainen of dagelijkse activiteiten. Je romp bestaat uit een aantal spieren; de buikspieren, rugspieren, bilspieren en een aantal spieren rondom de heup. Als deze spieren te zwak zijn dan kan dit klachten opleveren. Dit uit zich vaak in lage rugklachten maar ook nek ,schouder, knie of enkel klachten kunnen hier een gevolg van zijn. Ook ontstaan er vaak blessures omdat het lichaam tijdens het trainen te zwaar belast wordt zonder dat er voldoende stabiliteit aanwezig is.

Hoe kan ik mijn rompstabiliteit verbeteren?
Wij zien vaak dat stabiliteit erg onderschat wordt. Zeker bij krachtsporters is stabiliteit van cruciaal belang om blessurevrij naar een hoger niveau te komen. Instabiliteit uit zich vaak in pijntjes tijdens het trainen, een verminderde bewegingsuitslag en een compensatiepatroon dat optreedt tijdens je oefeningen. Hieronder 3 tips om jouw core stability te verbeteren.

1. Bekkenkanteling; Het kantelen van het bekken en daarbij het op spanning brengen van de core is een stap die veel mensen negeren. Echter is dit super belangrijk voor bijna iedereen die wil gaan trainen in de sportschool. Dit zorgt voor meer stabiliteit en dus bij veel oefeningen ook voor een betere uitvoering en een toename van kracht. De bekkenkanteling kun je het beste aanleren door te gaan liggen en daarbij de voeten plat op de grond te zetten. Neem een diepe hap lucht en duw de onderrug naar beneden de grond in, adem daarna weer uit en laat de onderrug weer los komen.

2.Het trainen van de bilspieren; Bij veel mensen zijn de bilspieren te zwak. Dit komt door structurele onderbelasting. Tegenwoordig zitten mensen steeds vaker en langer op een dag. Hierdoor worden de heupstrekkers (de billen) zwakker. Door deze te trainen verbetert de core stabiliteit en nemen rugklachten vaak af. Oefeningen als bijvoorbeeld een hip thruster zijn hier vaak geschikt voor.

3. Trainen en bewegen; Iets is functioneel als dit bijdraagt aan jouw trainingsdoel. In dit geval willen we de core stability graag verbeteren. Je romp is gemaakt om te buigen, strekken, roteren en te stabiliseren. Door dit telkens te vermijden omdat je bijvoorbeeld bang bent voor rugklachten zal jouw core alleen maar zwakker worden. Hierdoor wordt het probleem dus alleen maar groter. Door oefeningen toe te voegen die deze functie vragen zal jouw core sterker worden. Dit kan op verschillende niveaus en kan per persoon verschillen. Het is immers zo dat niet elke oefening geschikt is voor elk persoon op ieder moment.

Ons advies
Wij adviseren iedereen om aan zijn/haar core stabiliteit te werken. Als deze stabiliteit er eenmaal is dan is deze vaak redelijk makkelijk te onderhouden door correct te blijven trainen. Als deze er onvoldoende is dan adviseren wij om de bekkenkanteling te oefenen, de bilspieren sterker te maken en te gaan trainen. De oefeningen die je het beste kan doen verschilt per persoon. Niet elk lichaam is het zelfde en niet iedereen zit op hetzelfde trainingsniveau. Bespreek eerst met een goede trainer of coach welke oefeningen er op dat moment het beste bij jou passen.

Wil jij meer informatie over trainen, het verhelpen van blessures of wil je informatie over voeding en levensstijl? Plan dan een gratis proeftraining op Transformtraining.nl

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug