Categorie: Training Tags: , , ,

Zijn compound oefeningen cruciaal om spiergroei mogelijk te maken?

Wat zijn compound oefeningen?
Compound oefeningen worden ook wel samengestelde oefeningen genoemd. Dit zijn oefeningen waarbij meerdere spieren aan het werk moeten om de beweging mogelijk te maken. Je wilt bij het bankdrukken voornamelijk je borstspieren trainen maar kunt niet voorkomen dat je daarbij ook je triceps gebruikt. Als mensen het over compound oefeningen hebben dan worden voornamelijk de bench press, squat en deadlift genoemd. Echter kan je een overhead press, bent over row of dip ook als compound oefening zien. Oefeningen waarbij slechts een specifieke spiergroep wordt getraind worden isolatie oefeningen genoemd. Een voorbeeld hiervan is een bicep curl.

De voordelen van compound oefeningen
Het doen van compound oefeningen heeft vaak voordelen. Je gebruikt hierbij namelijk vaak het hele lichaam. Ondanks dat een reguliere squat voor de bovenbenen is, zullen omliggende structuren aan het werk moeten om de beweging mogelijk te maken. Dit zorgt voor meer coördinatie omdat het lichaam als geheel moet bewegen. Ook zul je merken dat deze oefeningen je meer uitputten dan bijvoorbeeld een bicep curl of tricep extensie. Voor mensen die slechts een of twee keer per week trainen kan het dus een voordeel zijn om dit soort oefeningen in een trainingsprogramma te verwerken.

Nadelen van compound oefeningen
Er zitten ook nadelen aan het doen van compound oefeningen. Compound oefeningen zijn vaak lastiger uit te voeren. Bij compound oefeningen moet je de beweging zelf maken en wordt je niet geleid door een fitnesstoestel. Deze oefeningen vereisen dus meer coordinatie. Doordat deze oefeningen lastiger uit te voeren zijn, is de kans op een blessure ook groter als je deze oefeningen verkeerd uitvoert.

Ons advies
Compound oefeningen leveren vaak een positieve bijdrage aan een training. Echter zijn niet alle oefeningen geschikt voor elk persoon. Het is daarom altijd belangrijk om te kijken naar wat er op dat moment bij jouw lichaam past. Door gebrek aan mobiliteit, belastbaarheid of blessures kan het zo zijn dat bepaalde oefeningen niet geschikt zijn. Ook zijn compound oefeningen niet cruciaal om spiergroei mogelijk te maken. De juiste oefeningen met de juiste uitvoering, rep range, time undertention, voeding en nog tig andere dingen zorgen ervoor dat jouw spiermassa toeneemt of niet.

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug