Categorie: Lifestyle, Training Tags: , , , ,

De invloed van medicatie op jouw training

In Nederland zijn er ontzettend veel mensen die medicatie slikken vanwege een aandoening of kwaal. Maar kan je dan wel zomaar gaan trainen? In deze blog gaan wij drie veel voorkomende klachten behandellen. Belangrijk om te benadrukken is dat we jouw allereerst altijd adviseren om dit met de arts te bespreken voordat je begint met trainen.

Trainen met pijnmedicatie
Trainen met pijnmedicatie kan in sommige gevallen tot probelemen leiden. Pijnstillers zorgen er namelijk voor dat pijn tijdelijk geremd wordt. In sommige gevallen zullen deze ook een ontstekingsremmend effect hebben. Doordat pijnstillers pijn remmen, kunnen er makkelijker blessures ontstaan. Een voorbeeld is; Je hebt last van je rug en neemt hier tegen pijnmedicatie. Je gaat trainen maar kunt tijdens de training niet goed inschatten of oefeningen de pijn verergeren of niet. Het kan dus zo zijn dat je door het trainen meer last van je rug krijgt zonder dat je dit door hebt. Door oefeningen rustig, correct en desnoods minder zwaar uit te voeren verklein je deze kans. Vraag uiteraard altijd advies aan jouw arts of dokter voordat je gaat trainen met pijn medicatie.

Trainen met een hoge bloeddruk
Trainen met een te hoge bloeddruk kan risico’s met zich meebrengen. Medicijnen tegen bloeddruk zijn vaak symptoom bestrijding. Dat je bloedruk minder hoog is, wil niet zeggen dat sommige vormen van trainen extra stressvol voor het lichaam kunnen zijn. Niet elke training zal dus voordeel bieden. Belangrijk is dat je bij een hoge bloeddruk zwaartekracht training vermijdt en dat je geen cardio doet op hoge intensiteit. Ga bij voorkeur hoger in het aantal herhalingen zitten en doe geen training tot spierfalen. Vraag uiteraard altijd advies aan jouw arts of dokter voordat je gaat trainen met medicijnen tegen een te hoge bloeddruk.

Trainen met bètablokkers
Bètablokkers worden bij verschillende aandoeningen voorgeschreven. Bètablokkers zullen effect hebben op jouw training. Deze medicatie zorgt ervoor dat je hart zijn maximale hartslag niet langer zal bereiken. Er zit dus eigenlijk een kunstmatige rem op jouw hartslag. Belangrijk is om niet jouw fysieke maximum op te gaan zoeken maar rekening te houden met deze rem. Een matig intensieve training of duursport zal veel beter bij je passen en is veiliger dan maximale inspanning. Vraag uiteraard altijd advies aan jouw dokter of arts voordat je gaat trainen met bètablokkers.

Ons advies
Wij adviseren altijd om eerst met jouw dokter of arts in gesprek te gaan voordat je gaat trainen met medicatie. Mocht je groen licht krijgen om te gaan sporten dan adviseren wij je om contact te zoeken met een goede trainer of coach. Hij/zij kan je helpen met de juiste oefeningen en de uitvoering daarvan.

Weet jij niet waar je moet starten? Neem dan contact op via Transformtraining.nl voor een gratis intake.

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug