Categorie: Training Tags: , , , ,

De perfecte techniek of gewoon zwaar trainen?

Introductie
De perfecte techniek of gewoon zwaar trainen? Er zijn in deze kwestie eigenlijk twee kampen. Een groep die zegt dat je zware krachttraining moet doen om progressie te maken. en een andere groep die zegt dat je de perfecte techniek moet gebruiken om progressie te maken. Voor beide is wat te zeggen. In deze blog gaan we de voor en nadelen bespreken van deze kwesties.

De perfecte techniek
Allereerst bestaat er niet zoiets als een perfecte techniek. De perfecte techniek is namelijk per persoon anders. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van iemand zijn doel en van zijn mobiliteit. Aan de hand hiervan kunnen we iemand optimaal laten bewegen bij die specifieke oefening. In sommige gevallen zullen we zelfs een andere oefening kiezen omdat deze niet past bij die persoon op dat moment. Zeker in de beginfase is het aanleren van een goede techniek ontzettend belangrijk. Bij een slechte techniek is de kans op blessures nou eenmaal veel groter. Ook zal je met een slechte techniek je spieren niet optimaal op spanning zetten. Hierdoor train je deze spieren niet of nauwelijks waardoor je minder progressie maakt. Door je techniek te blijven verbeteren zal jouw mind-muscle connection steeds beter worden. Deze connectie zorgt ervoor dat jij de juiste spieren op het juiste moment aanspant. Meer hierover in de blog over mind-muscle connection.

Gewoon zwaar trainen
Er is een grote groep die vindt dat je moet gewoon zwaar trainen en dan word je vanzelf wel sterker. Tot op zekere hoogte klopt dit ook. Je zult een keer zwaarder moeten gaan trainen. Als jij een sterkere rug wilt hebben dan kan je niet voor eeuwig een seated row blijven doen met 25 kilo. Het verbeteren van je techniek zal na een tijdje geen effect meer hebben . Je zult dan dus echt meer gewicht moeten gaan verplaatsen om sterker te worden.

Ons advies
Wij adviseren om rustig aan te beginnen. Leer eerst de basis en focus je dan ook op het goed uitvoeren van de oefeningen in plaats van het zo zwaar mogelijk trainen. Als je voldoende stabiliteit hebt, oefeningen uitvoert in de voor jouw ideale range of motion en je voelt de juiste spieren dan is het tijd om zwaarder te gaan trainen. Perfect zal misschien iets minder perfect worden. Echter zul je toch een keer zwaarder moeten gaan trainen om sterker te worden. het is helemaal niet zo gek om af en toe een stap terug te doen. Even terug naar de perfecte techniek, het gewicht weer iets omlaag. Dit allemaal om jouw veiligheid te waarborgen maar ook om met een verbeterde techniek opnieuw de gewichten te verhogen. Als jij pijntjes ervaart of je voelt niet de juiste spieren op spanning komen dan voer jij de oefeningen hoogstwaarschijnlijk niet goed uit. Werk dan eerst aan je techniek en vraag hulp aan een goede trainer coach.

Wil jij weten wanneer je zwaarder moet gaan trainen of dat je oefeningen wel goed uitvoert? Neem dan gerust contact op voor een gratis proeftraining bij Transform Training Huizen wij helpen je graag verder met het behalen van je persoonlijke doelen.

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug