Categorie: Lifestyle, Voeding Tags: , , , ,

Een cheat day of cheat meal, kan dat?

De cheat meal
Mensen zijn vaak bezig met het eten van gezonde voeding om hun resultaat te optimaliseren. Zeker in de fitnesswereld is voeding een veel besproken onderwerp. Veel mensen vinden dit erg lastig en vinden dit dan ook een hele opgave. Ze houden zich de hele week netjes aan hun plan en vinden het lekker om in het weekend eens wat lekkers te eten. De cheat meal wordt dan ook gezien als een oplossing. Een maaltijd of soms zelfs een hele dag eten waar ze zin in hebben zonder enige restricties. Maar is dit wel zo slim? En hoe kun je dit het beste toepassen?

De voordelen van een cheat meal
Een cheat meal klinkt heel makkelijk. Een of soms meerdere maaltijden per week eten waar jij zin in hebt. Door dit te doen is het vaak makkelijker om de rest van de week je netjes aan jouw voedingsplan te houden. Laten we eerlijk zijn, als je op zondagavond een pizza eet dan heerst er het volgende gevoel; morgen ochtend ga ik er weer voor.

De nadelen van een cheat meal
Er zitten ook nadelen aan een cheat meal. Veel mensen denken namelijk dat een cheat meal een soort vrijbrief is om ongelimiteerd te eten. Echter kan dit er voor zorgen dat jij je doel niet langer kunt behalen. Stel je hebt als doel afvallen, je zit in een kcal tekort van 500 kcal per dag. In theorie zul je dan ongeveer 0,5 kg per week kwijt raken. Als jij in jouw cheat meal 3000 kcal meer eet dan normaal dan heb je in feite je goede gedrag voor de hele week gecompenseerd. Je zult dan niet langer je doel behalen.

Ons advies
Er is natuurlijk ook een middenweg. Een volledige cheat day is voor de meeste überhaupt al een slecht plan. Zeker als je dit als een vrijbrief ziet op de hele dag junkfood te eten. Voor een cheat meal is in de meeste gevallen wel ruimte. Houd rekening met het aantal kcal dat je mag eten en probeer niet volledig over de schreef te gaan. Je kunt ervoor kiezen om andere maaltijden aan te passen waardoor je kcal voor die dag spaart. Zo kun je een grotere maaltijd eten zonder dat dit heel veel effect zal hebben op het uiteindelijke resultaat. Wij adviseren dan ook om niet volledig los te gaan en een hele dag junkfood te eten. Beperk dit tot een of twee maaltijden per week en houd rekening met het aantal kcal dat jij mag eten.

Wil jij weten of een cheat meal past bij jouw trainingsdoel? Of wil je weten hoe je dit het beste kunt toepassen? Neem dan contact op voor een gratis proeftraining. Hierin geven we jouw vrijblijvend advies over voeding en training.

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug