Categorie: Training Tags: , , , , , , , ,

Het maken van een persoonlijk trainingsschema

Waarom is een trainingsschema dat bij jou en je doelen aansluit zó belangrijk?
Veel sporters zullen zich hierin herkennen: je begint met sporten en de eerste maanden boek je gigantisch veel progressie, je wordt sterker en in een relatief korte periode maak je spiermassa aan. Opeens stagneert dit. Je lijkt nauwelijks vooruit te gaan. Dit is het punt waarop een trainingsschema dat aansluit bij jou en je doelen ontbreekt. Je lichaam is gewend geraakt aan de training die je deed en krijgt hierdoor geen nieuwe prikkels. Het variëren van oefeningen, herhalingen, rust en hoe consistent je traint kan een enorm verschil maken.

Waar moet ik op letten bij het maken van een trainingsschema?
Het eerste wat je moet doen is kijken hoe je lichaam in elkaar steekt. Door bijvoorbeeld gebrek aan mobiliteit, blessures of je algemene belastbaarheid kan het zijn dat sommige oefeningen niet geschikt zijn voor jou of het doel dat je voor ogen hebt. Tijdens het samenstellen van je schema moet je kijken naar wat je doel is en wat de staat van je lichaam op dat moment is. Wanneer je een duidelijk doel hebt en weet wat je beperkingen zijn kun je beginnen met het maken van een trainingsschema.

Het maken van een schema
Nadat je een doel hebt gesteld waarbij je weet hoeveel sets, herhalingen en rust je moet houden tussen de oefeningen, kun je voor jezelf een schema maken. Je zet hierbij de oefeningen in logische volgorde. Als je sterker wil worden is het niet zo handig zijn om voor de bench press, eerst vier andere borst oefeningen te doen. Hierdoor ben je namelijk al vermoeid en zorgt ervoor dat je de grote oefening niet optimaal kunt uitvoeren.
Ook is het verstandig om je trainingsresultaten bij te houden. We kunnen nou eenmaal niet alles onthouden. Door het op te schrijven maak je het inzichtelijk. Iedere extra herhaling is namelijk al progressie!

De voordelen van een trainingsschema
Er zitten veel voordelen aan het uitvoeren van een trainingsschema. Door progressief te belasten en het opschrijven van je resultaten tijdens je training is het resultaat meetbaar te maken. Bovendien is het gemakkelijker om na een periode van schema x, een nieuwe trainingscyclus in te gaan. Je weet namelijk al welke oefeningen, time under tension en herhalingen je hebt gedaan. Een nieuw schema opstellen is nu veel makkelijker!

Samenvatting
Het maken van een trainingsprogramma
Artikel naam
Het maken van een trainingsprogramma
Beschrijving
Veel sporters zullen zich hierin herkennen: je begint met sporten en de eerste maanden boek je gigantisch veel progressie, je wordt sterker en in een relatief korte periode maak je spiermassa aan.
Auteur
Publisher Name
Transform Training
Publisher Logo

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug