Categorie: Voeding Tags: , , ,

Is het noodzakelijk om te bulken?

Wat is bulken?
Bulken is het eten van meer calorieën met als doel om aan te komen in spiermassa. Om te bulken is het belangrijk om eerst te weten hoeveel calorieën jij in rust gebruikt. Hier tel je dan een bepaalt aantal calorieën bij op zodat jij langzaam aankomt gedurende deze periode. Het gebruiken van de app MyFitnessPal is hier uitermate geschikt voor. Het is belangrijk om jezelf elke ochtend te wegen op een lege maag en het gewicht te noteren. Zo weet je namelijk of je aankomt en hoe snel je aankomt gedurende je bulkperiode. Het bulken werkt alleen in combinatie met een training dat aansluit op jouw doel. Je zult jezelf progressief moet blijven belasten om spiermassa aan te zetten tijdens jouw bulkperiode.

De voordelen van bulken
Tijdens een bulkperiode eet je meer calorieën en kom je langzaam aan. Het is bewezen dat het aanzetten van spiermassa makkelijker verloopt bij een klein calorieoverschot. De meeste mensen bulken in de winterperiode omdat zij dan niet met hun strakke lijf op het strand hoeven te staan. In deze periode eet je meer calorieën en is er dus ook vaker plek voor iets lekkers of een extra portie eten. Veel mensen vinden dit erg fijn en hebben daardoor het gevoel dat ze meer mogen. Dit betekent uiteraard niet dat je tijdens de bulk alleen maar junkfood kunt eten.

Nadelen van bulken
Bulken heeft niet alleen maar voordelen. Wij zien vaak dat mensen een stuk ongezonder gaan leven en veel te veel calorieën eten tijdens hun bulkperiode. Alle remmen gaan los en de persoon in kwestie komt in een korte periode heel snel aan. Dit is niet alleen spiermassa maar ook veel vetmassa. Het nadeel is dat deze vetmassa er op een later moment ook weer afgetraind moet worden om weer terug in die zomer shape te komen. Deze periode van droogtrainen duurt hierdoor veel langer dan nodig.

Ons advies
Wij adviseren alleen om te bulken als dit aansluit bij jouw trainingsdoel. Mocht dit zo zijn dan raden wij aan om slechts een paar honderd calorieën boven je dagelijkse caloriebehoefte te gaan zitten. Hiermee voorkom je dat je onnodig veel aankomt in vet. Door een redelijke shape te behouden en niet te veel vetmassa aan te zetten, zal je dan ook weer in een veel kortere periode in top shape zijn. Wil jij weten of en hoe jij moet bulken? Plan dan een gratis intake in bij Transform Training.

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug