Categorie: Training Tags: , , ,

Moet ik trainen tot failure?

Wat is trainen tot failure?
Wanneer je traint tot failure ga je door tot dat je niet meer kan. Dit betekent dat je in een set door gaat totdat je geen herhalingen meer kunt maken met het gewicht dat jij hebt gekozen voor die set. Dit klinkt heel simpel maar dat is het vaak niet, het is namelijk geen pretje om bij een squat herhalingen te blijven maken tot dat je echt niet meer kunt. Om op dit punt te komen moet je zowel fysiek maar vooral ook mentaal erg sterk zijn. Trainen tot failure doe jij totdat je de gewenste oefening niet langer correct kunt uitvoeren met dat gewicht.

Positieve effecten van trainen tot failure
Trainen tot failure kan zorgen voor een positief effect. Zeker als er getraind wordt op hypertrophie, ook wel spiergroei genoemd. Als beginner zal je hoe dan ook vooruit gaan. Het eerste jaar zal je merken dat het lichaam zich aanpast aan de belasting die jij het geeft. Echter zal je merken dat je na een aantal maanden al langzamer progressie begint te maken. Naar mate je vordert zal je steeds zwaarder moeten gaan trainen om vooruit te blijven gaan. Trainen tot failure is een methode die in dat geval vaak toegepast wordt. Je prikkelt het lichaam maximaal waardoor je lichaam zich blijft aanpassen aan de nieuwe belasting die jij het geeft. Dit noemen ze ook wel progressieve overload.

Negatieve effecten van trainen tot failure
Trainen tot failure komt met een aantal kanttekeningen. Deze manier van trainen is namelijk niet voor iedereen op elk moment geschikt. Tot failure trainen heeft alleen zin als alle randvoorwaarden kloppen. Iemand moet goed kunnen herstellen van zijn/haar training. Dit is afhankelijk van; leeftijd, voeding, slaap, stress, de tijd tussen de trainingen maar ook een fysieke of mentale blessure.

Ons advies
Bedenk altijd goed wat jouw doel is voordat je dergelijke trainingsmethode toepast. Als dit inderdaad zo is en alle randvoorwaarden zijn aanwezig om goed te herstellen van je trainingen, dan kan je deze manier van trainen toepassen. Iemand die wilt afvallen kan met een ’normale’ training en een gezonde levensstijl prima zijn of haar doel behalen zonder zichzelf compleet op te branden tijdens een training. Wil jij weten welke trainingsvorm het beste aansluit op jouw sportdoel? Plan dan gratis een intake in bij Transform Training.

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug