Categorie: Lifestyle, Training Tags: , , , , ,

Waarom cardio cruciaal is voor een goede gezondheid

Wat verstaan we onder cardio?
Onder cardio vallen alle oefeningen die invloed hebben op jouw cardiovasculair systeem. Onder dit systeem vallen onder andere je hart en longen. Er zijn verschillende vormen van cardio. Je kunt een programma volgen op hoge HIT (High Intensity Training) of op lage intensiteit. HIT is het maximaal inspanning leveren waarbij er een korte rustperiode volgt. Cardio hoeft niet altijd HIT te zijn. Je kunt ook low intensity cardio volgen. Ook hiermee verbeter jij het hart-longsysteem.

Waarom is cardio voor iedereen belangrijk?
Cardio is voor iedereen belangrijk. Mensen denken vaak dat cardio alleen geschikt is voor duursporters (langdurig achtereen sporten) of mensen die af willen vallen. Net als dat kracht training een bijdrage kan leveren voor duursporters, kan cardio een bijdrage leveren voor krachtsport. Cardio verbetert niet alleen je gezondheid maar draagt ook bij aan een beter herstel tijdens krachttraining. Laten we als voorbeeld de deadlift nemen. Na een zware deadlift hijg je flink en heb je een paar minuten nodig om bij te komen. Buiten dat je neurologische systeem en je spieren rust nodig hebben, moet je ook weer op adem komen. Bij een goed hart-longsysteem is dit herstel sneller. Je hartslag zakt sneller en de vermoeidheid is ook sneller weg.

Welke vorm van cardio past het beste bij wie?
Elke vorm van cardio heeft zo zijn voordelen. Je kunt je voorstellen dat het maximaal inzetten van het lichaam (HIT) voor een beginneling of iemand met complicaties niet ideaal is. Voor deze vorm van trainen is namelijk enige belastbaarheid van het lichaam vereist. Ook dit kun je aanpassen per persoon. Fietsen is bijvoorbeeld veiliger dan een sprint trekken. Laten we als voorbeeld twee voetballers nemen. Een spits en een middenvelder. De spits maakt vaak korte sprintjes en moet snel bij de bal zijn als deze zijn kant op wordt gespeeld. Hierna heeft hij kort de tijd om te herstellen. Voor deze spits is interval belangrijker dan voor de middenvelder. De middenvelder rent namelijk de gehele wedstrijd het hele veld over. Buiten een aantal sprints zal hij dus meer baat hebben bij een andere vorm van cardio met een andere intensiteit. Beide spelers moeten beide facetten beheersen maar hebben dus elk een eigen specialiteit en zouden voor optimaal resultaat ook beide anders trainen.

Ons advies
Wij adviseren iedereen om minstens twee per week cardio in je training te verwerken. Dit kan na een krachttraining zijn maar is ook goed toe te passen op je rustdagen. Overleg altijd met een goede trainer of coach welke vorm het beste bij jouw lichaam en jouw doel past. Mocht je geen ervaring hebben dan adviseren wij je om met een low intensity vorm te beginnen. Halfuur fietsen met een hartslag tussen de 130-140 slagen per minuut is voor de meeste mensen ideaal. Dit zorgt voor minimale stress op het lichaam en is ideaal voor het verbranden van vet.

Mocht jij meer informatie willen over cardio of andere sport/ gezondheidsgerelateerde zaken. Neem dan contact op met Transform en vraag daarbij een gratis proeftraining aan.

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug