Waarom een trainingslogboek cruciaal is

Wat is een trainingslogboek?
Een trainingslogboek is een logboek waarin jij jouw resultaten bijhoudt. In dit logboek noteer je het volgende:
– De oefeningen die je doet;
– De volgorde waarin je deze doet;
– Het aantal sets, herhalingen en het gewicht dat je gebruikt.

Positieve effecten van een trainingslogboek
Het bijhouden van een trainingslogboek heeft vele positieve effecten. Je weet dan precies wat je in de vorige training hebt gedaan. Je kunt namelijk niet voor elke training onthouden hoeveel herhalingen je met welk gewicht excact hebt gedaan. Het wordt door een logboek bij te houden, makkelijker om je vorige training te verbeteren. Als je één herhaling meer maakt in de derde set van bijvoorbeeld oefening drie, dan kun je al spreken van een progressie. Dit zou je niet zijn opgevallen wanneer je dit niet genoteerd had. Bovendien is dit een goede motivatie om meer te doen dan in de vorige training.

Zitten er negatieve effecten aan een trainingslogboek?
Er zijn weinig negatieve effecten van een trainingslogboek. Je houdt je namelijk aan een schema waardoor je jezelf kunt blijven verbeteren. Nadelen kunnen zijn dat de training eentonig wordt. Je houdt je voor een langere tijd aan hetzelfde schema en je resultaten worden anders wanneer je in een periode van een gestructureerd programma zou variëren. Om dit te voorkomen is het aan te raden om een afwisselend programma te bedenken welke op jouw doel(en) aansluit. Een ander nadeel is dat je in de sportschool iets meer tijd kwijt bent aan het invullen van je trainingslogboek tijdens of vlak na de training, maar dit moet niet opwegen tegen de progressie die je maakt!

Ons Advies
Wij adviseren in bijna alle gevallen om een trainingslogboek bij te houden. Je kunt zoals hierboven besproken, duidelijk zien of je vooruit gaat (of niet). Zeker voor gevorderde sporters is een trainingslogboek onmisbaar. Wij raden je aan om samen met een goede coach/trainer een programma te maken die op jouw doel(en) aansluit en nauwkeurig bij te houden.

Samenvatting
Waarom een trainingslogboek cruciaal is
Artikel naam
Waarom een trainingslogboek cruciaal is
Beschrijving
Een trainingslogboek is een logboek waarin jij de resultaten bijhoudt. In dit logboek noteer je het volgende; De oefeningen die je doet, de volgorde waarin je deze doet.
Auteur
Publisher Name
Transform Training
Publisher Logo

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug