Categorie: Lifestyle Tags: , , , , ,

Waarom slapen cruciaal is voor je gezondheid en herstel

Waarom is slapen zo belangrijk?
Een Nederlander slaapt gemiddeld 7 uur en 13 minuten per nacht. Dit betekent dat je ruim een derde van je leven spendeert aan slapen. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen van iemand die goed slaapt beter functioneren dan van iemand die slecht slaapt. Er vinden verschillende processen plaats die alleen worden geactiveerd tijdens het slapen. Je hersenen verwerken prikkels en emoties van de dag. Ook komen er verschillende hormonen vrij. Groeihormoon is hier een van. Deze is bijvoorbeeld cruciaal voor sporters die herstellen van hun training.

De negatieve effecten van een slaaptekort
Veel mensen hebben last van slaaptekort. Dit kan komen door te weinig slaapuren. Echter kan dit ook komen doordat je niet in je diepe slaap, ook wel remslaap komt. Dit is de fase waain je lichaam helemaal tot rust komt. Als je slecht slaapt functioneren je hersennen minder goed. Je kunt prikkels minder goed verwerken en presteert minder goed in het dagelijks leven en in de sportschool. Dit kan zorgen voor vermoeidheidsklachten en op lange termijn is de kans op bijvoorbeeld een burn – out groter.

Hoe kan je je slaap verbeteren?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je slaap te verbeteren. Zorg ervoor dat je telefoon, laptop en televisie minimaal 30 minuten voor het slapen uitzet. Deze schermen bevatten veel blauw licht en stimuleren de hersenen. Er worden op dat moment minder slaaphormonen aangemaakt waardoor je moeilijker in slaap komt en ook minder diep slaapt. Het tweede wat je kunt doen is het mijden van stimulerende middelen zoals cafeïne. Door je cafeïne inname te beperken en na 15:00 uur bijvoorbeeld geen koffie meer te drinken, slaap je beter. Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen. Zorg voor een donkere kamer en dat je niet onnodig veel drinkt in de avonduren. Dan word je minder snel wakker om te plassen. Wat vaak net zo goed werkt als een slaappil is het lezen van een fictief boek.

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug