Categorie: Training Tags: , , , ,

Hoe kan ik tijdens de warme zomerdagen verantwoord trainen?

De zomer komt eraan
De zomer komt er weer aan. We hebben inmiddels alweer een aantal dagen mooi weer gehad en dat merk je direct in de sportschool. Het is warmer en je zweet meer. Echt heel warm is het nog niet buiten maar je zult dit ongetwijfeld gemerkt hebben tijdens het trainen. Kan je in deze periode net zo hard doorgaan met trainen als dat je normaal doet? Of is het toch verstandig om wat rustiger aan te doen?

De voor -en nadelen van meer warmte in jouw sportschool
Sommige mensen ervaren het warme weer als prettig. Ze zweten sneller en hebben daardoor het idee dat ze lekker bezig zijn in hun training. Doordat het warm is, gaat een warming-up gevoelsmatig makkelijker. Dit komt doordat je hartslag en lichaamstemperatuur sneller stijgen bij warm weer. Om deze temperaturen te reguleren zal je gaan zweten. Een gemiddeld persoon moet bij normale omstandigheden al 2,5 tot 3 liter water drinken. Bij warmte zal dit nog meer zijn. Laat staan als je gaat trainen met warm weer. Door gebrek aan hydratatie neemt niet alleen je prestatievermogen in de sportschool af maar zal je ook minder goed functioneren gedurende de rest van de dag. In het ergste geval raakt je lichaam oververhit. Je lichaam kan het lichaamstemperatuur niet op peil houden. Dit kan leiden tot overmatig zweten, hoofdpijn of spierkrampen. Het is in dit geval van belang om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat je lichaam weer afkoelt en er voldoende vocht binnen komt. Doe je dit niet dan kun je in het ergste geval je bewustzijn verliezen met alle gevolgen van dien.

Ons advies
Tijdens warm weer kun je gewoon gaan trainen in de sportschool. Zorg ervoor dat je meer dan voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. Mocht jij je niet lekker voelen tijdens het trainen stop dan met trainen en neem even rust. Mocht je bij extremere temperaturen buiten trainen (30+ graden Celsius) ga dan niet op het warmste moment van de dag in de volle zon staan. Mocht je geen hinder ervaren van de warmte dan kan je dus gewoon trainen zoals je altijd doet.

Wil jij meer informatie over training, voeding of levensstijl? Plan dan een gratis intake in bij Transform training Huizen.

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug