Mobiliteit: hoe bewegelijk ben jij?

Wat is mobiliteit?
Mobiliteit kunnen we vertalen naar bewegelijkheid. Hoe bewegelijk ben jij? Waarom kan de ene persoon wel een diepe squat maken en de ander niet? In deze blog gaan we het hebben over wat je moet weten over mobiliteit.

Het verschil tussen mobiliteit en flexibiliteit.
Mobiliteit en flexibiliteit zijn twee verschillende begrippen. Mobiliteit heeft te maken met de structuur van je gewrichten. Deze is genetisch bepaald en is bijna niet te beïnvloeden. Hierdoor kan jij misschien wel zonder moeite in een diepe squat zakken, terwijl de ander een verhoging onder de hak nodig heeft. Flexibiliteit heeft te maken met de lengte van je spieren. Hier kun je wel invloed op uitoefenen.

Is hypermobiliteit gevaarlijk?
Wanneer je hypermobiel bent, zijn je gewrichtsbanden en pezen erg soepel. Hierdoor geven ze minder steun aan de gewrichten. Dit hoeft niet per se klachten te geven. Daarentegen is het wel verstandig om op te letten tijdens je trainingen. Je kunt hierdoor makkelijker iets blesseren. Denk bijvoorbeeld aan een verzwikking in de enkel of een schouder uit de kom. Bij sommige hypermobiele mensen gebeurt dit erg snel. Door te trainen kunnen deze klachten verminderen. De spieren nemen wanneer deze sterk genoeg zijn, een deel van de gewrichtsbanden over. Ons advies is wel om niet zomaar wat te doen, maar altijd in overleg of onder begeleiding van een trainer/coach.

Is een gebrek aan mobiliteit en/of flexibiliteit gevaarlijk?
Gebrek aan mobiliteit is niet direct gevaarlijk. Wat je wel zult merken is dat bepaalde bewegingen minder soepel gaan of dat ze soms niet eens uitvoerbaar zijn. We zien dan ook vaak dat er in de sportschool korte begingen worden gemaakt. Oftewel: geen full range of motion. Dit zorgt ervoor dat je mobiliteit afneemt. De spier komt namelijk niet volledig op rek, maar wel onder spanning.
Wat we wel willen is een full range of motion tijdens het uitvoeren van een beweging. Deze is door mobiliteit per persoon verschillend. De spier verkort en vervolgens maak je die weer helemaal lang. Hierdoor verbeter jij je mobiliteit.

Conclusie.
Bij een gebrek of een teveel aan mobiliteit hoeft er niet altijd een probleem te zijn of te ontstaan. Een verkeerde uitvoering van een beweging kan ervoor zorgen dat de problemen die er zijn verergeren. Daarentegen kan een goede uitvoering juist bijdragen aan de verbetering van je mobiliteit of de klachten bij eventuele hypermobiliteit. Laat je daarom altijd goed informeren door een goede trainer of coach.

Samenvatting
Mobiliteit: hoe bewegelijk ben jij?
Artikel naam
Mobiliteit: hoe bewegelijk ben jij?
Beschrijving
Mobiliteit kunnen we vertalen naar bewegelijkheid. Hoe bewegelijk ben jij? Waarom kan de ene persoon wel een diepe squat maken en de ander niet? In deze blog gaan we het hebben over...
Auteur
Publisher Name
Transform Training
Publisher Logo

Deel dit bericht


Vraag nu een vrijblijvende gratis personal training aan

Wij snappen als geen ander dat je misschien nog twijfels hebt. Wellicht dat je fitness al een paar keer geprobeerd hebt, maar dat je na het uitblijven van resultaat teleurgesteld hebt opgegeven. We get it. Omdat wij 100% achter ons concept staan en geloven in jouw potentie – mag je gratis een keertje met ons komen trainen. Geen gedoe, wél 100% aandacht, metingen, uitleg en dus kwaliteit zoals je bij de rest van het traject ook van ons mag verwachten.

Bel mij terug